Etter publiseringen av guiden «Slik velger du pute«, tar vi i dag for oss en annen viktig del av soverommet: dynen. Hvis du noen gang har vært på jakt etter den perfekte dynen, vet du at det ikke er lett å finne frem i det store utvalget av modeller som finnes på markedet. Fordi en god natts søvn først og fremst avhenger av godt sengetøy, er det viktig å ta et informert valg. Glem spinkle dyner, dyner som bare dekker deg halvveis eller som ikke holder deg varm nok. I denne artikkelen går Blanc Cerise gjennom alle kriteriene du må ta hensyn til for å vitehvordan du skal velge dyne.
Trinn 1: velge riktig dynestørrelse
Først og fremst må du bestemme størrelsen på din fremtidigedyne. Det er tre kriterier du må ta hensyn til: sengens størrelse, den sovende personens morfologi og ønsket lengde på hver side av sengen. Her er en oversikt over de vanligste størrelsene:
- Dynen 140 x 200 cm: Denne passer til barn som sover i en enkeltseng (90 × 190 cm).
- Dynen 200 x 200 cm: mindre vanlig, men gjør det likevel mulig for en voksen å kose seg i en enkeltseng eller i en ekstraseng (120×190 cm).
- Dynen 240 x 220 cm: Dette er den klassiske størrelsen for en seng (140 × 190 cm) og en dobbeldyne.
- Dynen 260 x 240 cm: Den passer til dobbeltsenger (160 x 200 cm) og dekker lett store madrasser. Praktisk hvis du er vant til å bevege deg mye under søvnen, da den garanterer et fint fall på begge sider av springmadrassen.
- Dynen 280 x 240 cm: Hvis du ser alt i XXL-versjon når det gjelder sengetøy, kan du velge en dyne som er designet for king size-senger (180 x 200 cm). Nok til å pakke seg sammen uten å forstyrre partneren din.
Trinn 2: Vurder fyllet
Det finnes to hovedtyper dyner: naturdyner, fylt med fjær og dun, ogsyntetiske dyner, fylt med polyester.
Naturlige dun, for uforlignelig luftighet
Utmerkelig mykhet, termoregulerende egenskaper og lang levetid: naturdynen er som et ekte luksusprodukt. Fyllet gir et volum som appellerer til mange sovende. Naturdynen er dyrere enn en syntetisk dyne, men den er likevel mer robust og holdbar over tid.
Den består vanligvis av en blanding av dun og fjær. Fjær er tyngre enn dun og lagrer mindre luft. Jo større prosentandel dun, desto lettere og varmere blir dynen din samtidig. Derfor har Blanc Cerise valgt naturdyner som består av 90 % dun og 10 % fjær. Eneksepsjonell dyne laget av franske andedun, for en virkelig koselig soveopplevelse.
Den syntetiske dynen og dens uslåelige verdi for pengene
Densyntetiske dynen er mer prisgunstig og brukes mye i soverom. Prisen er ikke den eneste fordelen: Den er også verdsatt for sine antibakterielle egenskaper og forenklede vedlikehold. Syntetiske dyner er imidlertid mindre tilpasningsdyktige til temperaturendringer. Derfor er det best å velge mer moderate eller lette modeller. For å komme så nær en naturdyne som mulig, bør du velge en dyne medsilikonhule fibre.
Trinn 3: Velg den perfekte gramvekten og varmeindeksen
Gramvekten
Gramvekten til en dyne uttrykkes i g/m², og tilsvarer vekten av dynefyllet. Den kan variere fra 175 g/m² til 500 g/m².
For en syntetisk dyne vil en vekt på mellom 200 og 250 g/m² være passende om sommeren. Velg en vekt på mellom 300 og 450 g/m² om vinteren. For en naturdyne bør du velge en vekt på 180 g/m² om sommeren og 270 g/m² om vinteren.
Varmeindeksen
For å hjelpe deg med å velge en dyne som passer til dine behov, bruker produsentenevarmeindekser. Disse fastsettes i henhold til gramvekt og type fyll. Det finnes vanligvis 4 indekser:
- Indeks 1:lett dyne er laget for rom som er oppvarmet til over 21 °C. Den er ikke nok for deg som fryser, med mindre du bare bruker den om sommeren.
- Indeks 2:Midtsesongen er ideell fortempererte dyner, som passer for rom mellom 18 og 21 °C. Har du en tendens til å svette om natten? Bruk den om vinteren.
- Nøkkelord 3: Denvarme dynen anbefales til rom der temperaturen faller under 18 grader i denkalde årstiden.
Note: Det er bedre å velge en varmere dyne enn å skru opp varmen. I tillegg til å spare energi, blir det lettere å sovne.
Den ideelle soveromstemperaturen?
- 18 °C.
- Hint 4: Densvært varme dynen anbefales ikke for personer som er følsomme for varme. Hvis temperaturen på soverommet ditt ikke stiger over 16 grader om vinteren, vil den være din beste allierte.
Hvis du vil beholde den samme dynen hele året, finnes det bare ett alternativ: fire-sesongdynen. Sett sammen din egen dyne ved å sette sammen flere dyner med forskjellige gramvekter og nyt uovertruffen komfort.
Trinn 4: Velg et kvalitetstrekk
La oss gå videre til et kriterium som er like viktig som fyllet: trekket. Kvaliteten på trekket avhenger av sammensetningen, vevens tetthet og sømmene.
Trekkets materiale
Det ytre trekket på en dyne kan være laget av en rekke forskjellige stoffer. Likevel er bomullstrekket det vanligste og mest pustende. Blanc Cerise tilbyr dyner med bomullstrekk av høy kvalitet. Nøkkelen: god fukttransport og en enestående følelse mot huden.
Veven
Har de små fjærene i din nåværende dyne en tendens til å flykte ut? Årsaken er atvevingen i trekket ditt ikke er tett nok. Tetthet måles i antall tråder per cm². Jo flere tråder per cm², desto silkemykere og mer motstandsdyktig er stoffet. For å unngå dette problemet bør du velge en konvolutt med en veving på mer enn90 tråder/cm² minst.
Quilingen
Den spiller også en viktig rolle, ettersom det er den som holder og fordeler fyllet riktig. Vi bruker begrepetpiquage om måten trekket er sydd på: linjer, bølger, ruter, ruter… Mulighetene er mange. For naturdyner erpiquage en carreaux cloisonnés å foretrekke: denne formen garanterer et jevnt, ultramykt fyll. Syntetiske dyner fungerer utmerket medpiquage capiton eller stripquilting.
Trinn 5: Ta hensyn til dine sovevaner og ditt miljø
Utover det rent tekniske aspektet er det viktig å ta hensyn til dine egne følelser for å vitehvordan du skal velge dyne. Gjør opp status:
- Er du naturlig kjølig?
- Lider du av overdreven svetting om natten?
- Føler du deg klemt med en tung dyne? Tvert imot, liker du denne følelsen?
Alle disse spørsmålene vil gi deg noen ledetråder om hvilken type dyne som passer for deg. Blanc Cerise gjør det enkelt med sin alt-i-ett-løsning: modulære dyner. Du trenger ikke å stille deg selv flere spørsmål! Med Pyrenex-dyner er det enkelt å sjonglere med ulike vekter avhengig av været, omgivelsene og din følsomhet for varme. Når temperaturen stiger, vil 80 g-dynen være mer enn nok for deg. Bekymret for kulde? Kombiner Papeete-dynen på 180 g med 120 g-dynen og skap din egen kokong for vinterkveldene. Det rette kompromisset midt i sesongen: Sett sammen 120g-dynen med 80g-dynen eller 180g-dynen med 80g-dynen for et ekstra lag med varme.
Er du et av de parene som bruker mye tid på å krangle om dynen? Prøv den tradisjonelle nordiske konfigurasjonen. Skandinavenes hemmelighet for bedre søvn for to: individuelle dyner. Mer respektertesøvnsykluser og mindre anspenthet neste morgen!
Hvor ofte bør du skifte dyne?
Velge mellom flere dynemodeller: en barnelek nå som du vethvordan du skal velge drømmedynen. Men uansett hvor behagelig den er, har den ikke ubegrenset levetid.
På samme måte som enpute eller en madrass, slites en dyne og må skiftes ut regelmessig. Så når er det riktig tidspunkt åkjøpe en ny dyne? Noen få ledetråder bør gi deg et tips:
- Dynen har mistet sin luftighet;
- Dynen holder deg ikke like varm som før;
- Dunene er ikke like jevne;
- Dunene slipper ut av dynen.
For å gi deg en klarere idé, bør du vite at det anbefales å bytte ut syntetiske dynermaksimalt 5 år etter kjøpet. Naturlige dundyner, derimot, kan oppbevares iti eller til og med femten år. For å forlenge levetiden må du huske å investere i et toppkvalitetsprodukt fra starten av og vedlikeholde det i henhold til anbefalingene på etiketten. Hva er riktig å gjøre? Beskytt dynen med etpercale bomull, satinbomull.
På samme måte somgamle laken kan en dyne som synger på siste verset komme godt med. Står du foran en flytting? Gi det gamle sengetøyet ditt et nytt liv: Beskytt møblene dine mot riper, eller fyll eskene med den gamle dynen. Det er bare én betingelse: Oppbevar den på et tørt sted og i originalemballasjen.